Världens mest framgångsrika filmer

Att göra en lista över världens bästa filmer är omöjligt, eftersom filmsmak är subjektivt och alla har en egen åsikt över vilka filmer som borde vara med på en sådan lista. När det gäller framgång kan dock detta mätas ganska objektivt i hur mycket pengar filmerna drog in i biljettintäkter. När man tittar på denna faktor går det tydligt att se vilka filmer som är de mest framgångsrika i världen.

Högst upp på listan hittar man Avatar från år 2009. Filmen om hur människor invaderar en planet bebodd av blå, naturnära varelser som skrevs och regisserades av James Cameron drog in drygt 2,7 miljarder dollar på biografer världen över, vilket med ganska god marginal gör den till den mest framgångsrika filmen genom tiderna (hittills). Även om man justerar för inflation hamnar Avatar på plats två över de mest inkomstbringande filmerna någonsin (slagen endast av Borta med vinden från 1939).

Titanic_posterUppenbarligen vet Cameron hur man gör en hitfilm, för även plats två på listan är en film skriven och regisserad av honom: Titanic från år 1997. Med ett soundtrack sjunget av Céline Dion och en ödesmättad handling fylld av romantik, drama och tragedi, blev Titanic en monstersuccé på biografer i hela världen, och drog in knappt 2,2 miljarder dollar i biljettintäkter.

På tredjeplats har en film från 2015 lyckats slå sig in, nämligen Star Wars: The Force Awakens, den sjunde delen i George Lucas rymdsaga. Det är dock inte längre George Lucas som står bakom kameran som regissör, utan J.J. Abrams. Uppenbarligen kunde Abrams axla rollen väl, då filmen drog in dryga 1,7 miljarder dollar i intäkter.

Om du själv drömmer om att en dag göra en film som blir lika framgångsrik som dessa, men du än så länge är en nybörjare som håller på med sitt första projekt, kan du ta hjälp av ett erfaret produktionsbolag som Crisp Film för att få det resultat du vill ha och lära dig många värdefulla tips och tekniker på köpet.

Post Navigation