Vad utmärker bra filmer?

Det finns några olika sätt att besvara frågan i rubriken. En bra film kan vara ett verk som tas når ett stort antal tittare och blir en succé rent ekonomiskt eller så kan det definiera en bra film som en film där teamet bakom produktionen visat stor skicklighet och där berättelsen bygger på en vision med konstnärliga och/eller intellektuella kvaliteter. I den här texten ska vi titta på några faktorer som kännetecknar bra filmer i både dessa kategorier och dessutom ge några exempel på riktigt bra filmer. Tänk dock på att vad som är bra och inte till stor del ligger i betraktarens ögon.

Filmer som rosas av kritiker

Har du sett Citizen Kane av Orson Welles eller Vertigo av Alfred Hitchcock? Dessa två titlar spelades in för mer än 50 år sedan och finns med på de flesta listor över tidernas bästa filmer. Åtminstone när det är filmkritiker och insatta filmfantaster som gör listorna. När det gäller den här typen av verk är det viktigt att de presenterar något nytt eller att berör ett tidlöst och allmänmänskligt tema på ett tydligare, kreativare och mer tankeväckande sätt än andra filmmakare. Hantverket bör hålla hög klass rakt igenom och talar vi om allt från skådespeleri till manus, ljussättning och musik. Framförallt ska de olika delarna skapa en sammanhängande helhet.

Tidernas största kioskvältare

Om man bedömer hur bra en film är utifrån hur många som sett den ligger filmer som Borta med Vinden, de första Star Wars filmerna och Snövit och de sju dvärgarna bra till. Bra filmer i den här kategorin utmärks ofta av att de har en story som är lätt att förstå och ta till sig. Här spelar även storleken på produktionen en viktig roll. Det är viktigt att filmbolaget satsat på att marknadsföra filmen och att den visas på biografer världen över. Många av de mest sedda filmerna bygger på böcker. Sagan om ringen filmerna är ett exempel. På sajten pocketböcker.nu hittar du många historier som blivit filmsuccéer.

Post Navigation