Hollywood – filmernas Mecka

Om det finns en plats på jorden som förknippas särskilt mycket med film så är det Hollywood i USA. Här har den amerikanska filmindustrin sitt säte, och hela distriktet dignar med byggnader, gator och platser som har någon koppling till film. Att det blev just Los Angeles och Hollywood som fick rollen som centrum för den amerikanska filmindustrin beror på flera anledningar. När filmen fortfarande var i sin linda var det nämligen i New York som filmindustrin var centrerad. Så småningom flyttade dock flera av de största filmbolagen till Los Angeles, mycket på grund av att västkusten i USA har fler soltimmar och mer stabilt väder. Det berodde dock även på att filmbolagen ville distansera sig från Thomas Edisons Motion Picture Patents Company, som hade rätt till royalties eftersom Edison hade patent på film.

Hollywoods roll som filmens Mecka befästes under det som har kommit att kallas Hollywoods guldålder, mellan 1927 och 1949. Under denna period hade stora filmstudior som MGM, Paramount, Fox, Warner Bros och RKO (som tillsammans dominerade filmindustrin), liksom mindre studior som Universal, Columbia och United Artists, alla sina säten i Hollywood. Idag har alla filmstudior utom Paramount flyttat sin verksamhet till andra stadsdelar i Los Angeles, men Hollywood behåller fortfarande sin legendariska status.

Ett par självklara, legendariska besöksmål som man måste se om man reser som turist till Los Angeles och Hollywood är till exempel Hollywood Walk of Fame och Grauman’s Chinese Theatre. På Walk of Fame, som utgörs av gatorna Hollywood Boulevard och Vine Street, hittar man längs med trottoarerna alla de stjärnor som tilldelats personer som gjort en stor insats för USA:s underhållningsvärld. De som får stjärnor utses av Hollywoods handelskammare, och nästan oavsett vilken klassisk filmskådespelare som är ens favorit, kan man hitta deras stjärna på Walk of Fame. På Walk of Fame hittar man också tidigare nämnda Grauman’s Chinese Theatre. Den ligger närmare bestämt på Hollywood Boulevard, och är ett filmpalats som öppnade i maj år 1927. Den var med andra ord verksam under Hollywoods guldålder. Filmpalatset i sig är imponerande nog, med sin Kinainspirerade arkitektur, men något som lockar turister minst lika mycket är de fotavtryck, handavtryck och autografer som skådespelare och kändisar har lämnat i betongen utanför filmpalatsets ingång.

Förutom dessa fasta punkter i Hollywoods geografi, som filmälskare kan njuta av när de än besöker Los Angeles, hålls i Hollywood även det evenemang som är höjdpunkten på året för alla filmälskare, nämligen Oscarsgalan. Den hålls sent i februari eller tidigt i mars varje år, och sedan 2002 års upplaga är det Dolby Theatre som är hem åt denna prestigefulla filmfest.

Om du drömmer om att resa till Hollywood för att se Walk of Fame och uppleva allt annat som har med film att göra, men saknar de där sista tusenlapparna i resebudgeten för att ha råd, kan en lösning för att slippa vänta vara att ta ett snabblån hos Snabbfinans.se. På det sättet kan du komma iväg på din drömresa, och sedan betala tillbaka lånet när du är hemma igen och kan njuta av minnena från resan.

Post Navigation