Pippi Långstrump på ryska

Pippi Långstrump är en av våra mest älskade barnböcker och den som översatts till flest språk. Den är skriven av Astrid Lindgren och handlar om världens starkaste tjej. Hon bor i Villa Villekulla med sin apa och en häst, dessutom har hon en kappsäck full med pengar. Pippi är en charmig liten anarkist som vägrar att följa samhällets regler. Istället hittar hon på upptåg med sina vänner Tommy och Annika. Pippi är älskad över hela världen och det är en berättelse om en stark tjej som är så långt ifrån den klassiska sagoprinsessan det går att komma.

Pippi som film

Förutom i bokform finns Pippi Långstrump även som tv-serie, film och tecknat. Nu verkar en ny film vara på gång där hollywoodstjärnan Keanu Reeves kan spela Pippis pappa. Det är ett ryskt bolag som ska skapa en äventyrsfilm om den svenska sagohjältinnan. I Sverige är det fortfarande den klassiska serien från 60-talet vi mest associerar med Pippi. Då gestaltades Pippi av Inger Nilsson, en roll som hon ännu är starkt förknippad med. Om den nya filmen om Pippi kommer att bli en lika stor succé återstår att se. Fast nästan säkert är att folk i Sverige kommer att vallfärda till biograferna för att åter få se den fräkniga flickan med de röda flätorna hitta på nya bus tillsammans med sina vänner.

Astrid Lindgren i Ryssland

Det kanske känns väldigt otippat att just Ryssland väljer att filmatisera Pippi Långstrump. Fast så långsökt är det inte för Astrid Lindgren är stor i Ryssland och flera av hennes böcker har översatts. Den mest älskade karaktären är dock inte Pippi, utan istället är det Karlsson på taket som ryssarna är fullkomligt galna i. Karlsson på taket är den lilla överviktiga farbrorn men en propeller på ryggen som blir kompis med Lillebror. Fast vem vet, kanske Pippi går om Karlsson i popularitet då filmen släpps. Det kommer att vara lustigt att höra Pippi prata ryska men de kommer nog att boka tolk på Herotolk.se innan filmen släpps i Sverige eftersom det trots allt är en familjefilm. Pippi är nämligen ingen barnfilm utan uppskattas även av vuxna.

Post Navigation