Stanley Kubrick – Filmen Eyes Wide Shut

Filmregissören Stanley Kubrick har gjort många filmer. En av dem är krigsfilmen Full Metal Jacket och en annan är rymdodyssén 2001. Men den film som vi nu går lite närmare in på är Stanley Kubricks film “Eyes Wide Shut” som hade premiär år 1999.

“Eyes Wide Shut” är som sagt regisserad av Stanley Kubrick och i huvudrollerna hittar vi det i filmen gifta paret Nicole Kidman och Tom Cruise. Eyes Wide Shut är den tredje filmen där de spelar mot varandra. Den första var racingfilmen och 1980-talsrullen “Days of Thunder” som skildrar den amerikanska racingvärlden , och den andra var “Drömmanas horisont”, ett drama om irländare som emigrerar till USA och som utspelar sig för länge sedan. I Eyes Wide Shut, som utspelar sig i New York, spelar Tom Cruise en läkare och Nicole Kidman hans fru. Men filmen är faktiskt inte alls inspelad i New York utan i London, Englands huvudstad. Det beror kanske på att Kubrick var lite rädd för att flyga, och enligt uppgift gjorde det även att Full Metal Jacket inte spelades in i Vietnam … I filmen märks det dock inte direkt att det hela är inspelat i England, men å andra sidan finns inte så många exteriörer där man får syn på höga byggnader som skrapar mot skyn.

Filmen handlar heller inte särskilt mycket om något av karaktärernas yrken. Istället beger sig Tom Cruises karaktär iväg till ett slags förbjudet område. Han beger sig först ut i natten för att träffa en patient, eftersom han har jour. Därefter kan han inte sluta tänka på bilden av hans fru med en annan man och finner ingen ro så han beger sig till en bar. Väl där träffar han en gammal bekant. Han får ett tips av sin kompis, som spelar piano i baren, om någon konstig slags fest eller tillställning i ett gods eller en herrgård långt utanför stan. Han får även veta att lösenordet för att ta sig in är “Fidelio”. Därefter hyr Tom Cruises karaktär en mask och maskeradkläder vilket behövs för att ta sig in på tillställningen.

Vad som händer sedan är nog bäst att inte berätta, för Eyes Wide Shut är en film av det slag där man tjänar på att inte veta för mycket om handlingen eller kanske ens upptakten. Det är väl också i någon mening kanske mer ett karaktärsdrivet drama än ett drama som drivs framåt av handlingen.

Det är en oerhört snyggt fotograferad film också, med fin scenografi. Den tar upp en del filosofiska frågor utan att för den sakens skull skriva tittarna på näsan. Eyes Wide Shut har en väldigt tät atmosfär och är stundtals, i vissa scener, nästan mer thriller än drama. Men dess kärna förblir dramatisk och det bygger mycket på känslor. Även känslor som åtrå, svartsjuka och själviskhet, känslor som inte alltid är så fina men som också är en del av det känslomässiga virrvarr som det innebär att vara människa.

Post Navigation