Klassiska skräckfilmer

Med mörkare höstkvällar och Halloween i antågande finns det många gamla klassiska skräckfilmer att damma av i lådor och skrymslen. Det finns en hel del att välja bland men vad passar egentligen bättre än några riktigt bra rysare att fira Halloweenhelgen med när stormen river i träden utanför? Skräckfilm är en genre som både lockar och skrämmer på samma gång. Att sitta i den trygga tv-soffan hemma med en skål popcorn och få utlopp för såväl primitiva rädslor som faktiska skräckscenarier är något som har fängslat oss människor lika länge som vi har haft förmågan att berätta sagor och gestalta händelser för varandra.

Djävulsbilen

1977 släpptes “Djävulsbilen” vars originaltitel var “The Car”  Den handlar om en förarlös svart bil som nattetid sätter skräck i en liten amerikansk stad. Bilens primära syfte verkar vara att söka upp människor för att köra ihjäl dem. Det framgår aldrig om det faktiskt finns en förare eller om det är någon form av osynlig demon som härjar.

Tankarna går osökt vidare till filmatiseringen av Stephen Kings roman “Christine” från 1983. Här är det en förarlös röd Plymouth Fury som står för skräck och död. Oavsett om man tycker om filmer om läskiga besjälade bilar som tar över gatorna om nätterna eller inte, är det aldrig fel att se över sitt eget befintliga billån och se till att man kör både säkert och har en så förmånlig avbetalning som det överhuvudtaget är möjligt.

Halloween

Självklart kan man inte utlämna filmen “Halloween” från 1978 i diskussionen om klassiska skräckfilmer och särskilt inte när det gäller storhelgen som filmens handling kretsar kring. Mördaren Michael Myers tar livet av sin 10-åriga syster en mörk Halloween natt och sedan dess terroriserar han det lilla samhället Haddonfield. Jamie Lee Curtis spelar huvudrollen och mördaren Myers skrämmer bokstavligen slag på publiken med den stela vita masken som döljer ansiktet. Skräckeffekten av denna rekvisita blir mycket skrämmande och ger mördaren ett drag av anonymitet som möjliggör för fantasin att få fritt utlopp.

Fredagen den 13:onde

En annan klassisk skräckfilm från 1980-talet med en psykotisk mördare med ansiktsmask är “Friday the 13th”. De mörka filmscenerna på en avlägsen lägerplats mitt inne i skogen får vem som helst att känna sig rädd när vålnaden efter den drunknade och fruktade Jason härjar i natten. Oavsett vilken specifik skräckfilmstyp som lockar oss tittare allra mest är det nog likväl den ansiktslösa skräcken som skrämmer mest. Överraskningen som effekt kan helt enkelt aldrig underskattas i en riktigt bra rysare.

Post Navigation