Disneyklassikerna

De allra flesta barn har en eller flera filmer från Disney som de kan se om och om igen. För många är Disneyfilmerna också något man gärna ser på i vuxen ålder. Det är något speciellt med berättelserna som låter en drömma sig bort till en annan verklighet. Från första början gjordes alla deras filmer i tecknade versioner, men allt eftersom tekniken utvecklats blev det möjligt för bolaget att också göra animerade filmer. Man kan också hitta en och annan spelfilm från Disney. Ända sedan bröderna Roy och Walt Disney grundade bolaget i oktober 1923 har det varit ett välbekant namn på allas läppar. Idag har Disneykoncernen hela 130 000 anställda världen över som alla hjälps åt att skapa underhållning för alla åldrar. Den första långfilmen någonsin gjordes redan 1937. Då kom Snövit och de sju dvärgarna som ännu idag är en välbekant berättelse. Bolaget fortsätter att både skapa nya filmer och att göra uppdateringar på sina mest omtyckta klassiker.

Disneys allra största framgångar

Bland de största och mest framgångsrika Disneyfilmerna som gjort hittar man både gamla godingar och nyare skapelser. Barn som växte upp före milenniumskiftet har säkert suttit bänkade i soffan framför TV:n för att se på Törnrosa, Askungen eller Musse Pigg. Ett tecken på att Disney alltid går hem är att det ännu i denna dag visas Kalle Ankas julafton, trots att programmet sett likadant ut med bara mindre förändringar i många års tid. En av Disneys största framgångar är Djungelboken. Originalfilmen släpptes som tecknad version 1967. Filmen dubbades först på engelska, men när den visades här i Sverige var det svenska röster man fick höra. En rolig detalj kring inspelningarna av filmen var att den engelska skådespelaren som gjorde Mowglis röst hamnade i målbrottet. Det gjorde att man var tvungen att anlita en helt annan skådespelare. En annan klassiker är Lejonkungen som kom ut 1994. I USA placerar den sig på en tredjeplats på listan över filmer som dragit in mest pengar. Filmen har varit så framgångsrik att man bestämt sig för att göra en ny version av den. Där har Disney avslöjat att Beyoncé är en av rösterna i nya Lejonkungen, som planeras ha sin premiär 2019.

Att samla på Disneyfilmer kan göra dig rik

I början på 90-talet hade de flesta hem en VHS-spelare. Antalet filmer på VHS var stort i alla hem och många barnfamiljer fyllde sina hyllor med Disneyfilmer. När DVD blev vanligare försvann också VHS-kassetterna mer och mer. Om man ägde många Disneyfilmer på VHS och gjorde sig av med dem har man en orsak att känna sig besviken. Idag säljs de nämligen för enorma belopp. Disneyfilmer på VHS har fått ett samlarvärde, så om man har några kvar i sina hyllor är det värt att låta dem stanna. Det förutspås att filmerna kommer stiga i värde ännu mer, så om man vill försöka sig på en miljonaffär kan man klicka sig in på allaannonser för att se om det finns filmer till salu. Att samla på sig så många VHS-filmer man kan nu kan om några år göra en ordentligt rik. De filmer som säljs för dyrast pengar är Skönheten och Odjuret, Aladdin och Askungen. På E-bay har de sålts för flera tusen kronor.

Post Navigation