Framgångsrika filmer baserade på böcker

Många av oss har våra favoritromaner stående i bokhyllan, några av dem har gjort succé på biodukarna och den ständiga frågan är ju vilken som var bäst, filmen eller boken? Oavsett om det är ett drama, fantasy eller en komedi så är vår förväntan på de filmatiserade böckerna stor. Allt går inte att fånga på film. Det beror mycket på regissören, och skådespelarnas prestationer hur nära bokens innehåll kommer själva filmen på biograferna. Den lästa texten säger ibland så mycket mer än filmsekvenserna. Det krävs stor skicklighet från skådespelarnas sida för att få fram känslor och uttryck på filmen. Många känner igen de gamla klassikerna som Robinson Crusoe, Anne Franks dagbok och Schindlers list, bara för att nämna några – som alla gjort succé både i skriven form och på filmduken. Några är ren fiktion, andra är berättelser från verkligheten, det de har gemensamt är att de fångat intresset hos läsarna och blivit populära även på biograferna.

Några av de mest kända filmatiserade böckerna

Många känner nog till eller har hört talas om Sagan om Ringen. 2017 var det femton år sedan filmen Sagan om de två tornen hade premiär, och förväntningarna bland alla Ringen fans var stor efter succén med den första filmen. Men även den andra filmen höll måttet, och böckerna översattes och såldes över hela världen. Filmerna visades på biografer i många länder, och fansen köade i dagar utanför biograferna inför premiären. Den första boken “Bilbo, en hobbits äventyr” skrevs redan 1937 av JRR Tolkien. Boken presenterade huvudrollsfigurerna och härskarringen som senare kom igen i de följande böckerna och även i filmerna. Filmerna har senare även blivit en stor marknad för dataspel, tecknad film och även filmmusiken har sålt bra. Tekniken för film utvecklades och 3D blev ett begrepp bland filmskapare, effekterna förstärktes och man fick en helt annan upplevelse vid sitt biobesök med hjälp av 3D glasögon. Virtual Reality är ytterligare ett nytt begrepp, och vem vet vad framtiden har i beredskap för att öka upplevelserna av filmerna på biodukarna runtom i världen.

Böcker på internet

Idag har böckerna digitaliserats. storytel är en av många prenumerationstjänster på internet där man kan ladda ner böckerna på sin läsplatta eller mobiltelefon för att ta del av dem. Man kan även lyssna på dem som ljudbok vilket är ett bekvämt sätt att tillgodose sitt läsbehov på. Det är även ett sätt för alla som har synproblem att kunna tillgodogöra sig text. Både böcker och dagstidningar går att få i ljudformat, och man kan lugnt sitta bekvämt i soffan eller fåtöljen med hörlurarna på för att lyssna. Det är inte bara romaner och dagstidningar, även olika faktaböcker och vissa kurser finns på ljudfil. Språkutbildningar till exempel, blir lättare då man även får med uttalen vilket förenklar inlärningen. Fördelen med e-böcker är att allt finns i telefonen eller läsplattan. Man slipper böckerna i bokhyllan då de inte tar någon plats, och man kan läsa så många man vill då det inte finns några begränsningar för antal böcker i abonnemanget.

Post Navigation