Hur föddes filmen?

 

Idag är det en vardaglig sak att kunna se på film. Man reflekterar sällan över hur det faktiskt fungerar när man tittar på film, hur det skapas och sammanbinds för att kunna återskapa olika moment. Det är sällan man nuförtiden funderar över hur man kan återse det förflutna, hur något har filmats och som man sedan återigen kan ta del av. Men bara genom att reflektera över detta faktum, väcks nyfikenheten och hjärnan börjar fundSenior Man Projectionist Starting Film With Old Fashioned Film Projectorera över hur film faktiskt fungerar.

Man brukar säga att det finns tre olika utvecklingslinjer som lett till att man idag ser på film, vilka alla tre var nödvändiga för att fenomenet skulle ske. Först och främst så talas det om hur utvecklingen inom fotografi såklart påverkat filmens utveckling. Under 1500-talet så började man arbeta i det mörka rummet och där senare Kodak blev en pionjär inom området. Vidare så talar man också om projektioner och skuggspel, vilket dock med sannolikhet fanns långt innan detta. Men det var via projicering som film kom att bli ett massmedium.

Slutligen så talas det även om fenomenet med ögats tröghet, vilket ger illusion av rörelse. Ett exempel på detta var uppfinningen Phenakistocope, en skiva som snurrar med olika figurer, vilka man såg via en spegel. Vidare kom Zoetrope där figurerna istället var på en remsa, men hur som helt så är det dessa optiska leksaker som gav plats åt filmen att växa. Med dessa tre fenomen under slutet av 1890-talet så föddes filmen. Vill man veta mer om hur filmen föddes så kan man ta del av information här för att finna mer intressanta fakta.

Självfallet så skedde en rad olika saker under dessa pRomantic movie nighterioder och fram till idag för att film, så som man känner till den, kom att existera. Många olika verktyg har utvecklats under årets gång. Vissa tekniker används inte längre idag och allt blir hela tiden mer modernt. Men alla fenomen startar någonstans, vilket såklart även gäller för film. Att tänka på fenomenet att faktiskt kunna spara nutid för att i framtiden kunna återse dåtid fast i realtid är ett fenomen som fortfarande är häpnadsväckande. Man kan ju fundera över hur filmen kommer att utvecklas framöver

Post Navigation