Att se på film på en biograf

 

Även om det idag är en ganska så vanlig sak att gå på bio, så ger det fortfarande en mysig känsla. Känslan att befinna sig på en biograf, ha köpt med sig popcorn och njuta av en film. Att kunna se på film via en riktigt stor skärm är en häftig upplevelse, eftersom man kan känna att man verkligen är inne i filmen. Idag finns det Film Reels, tickets and clapper board.biografer överallt, men förr i tiden var det inte riktigt så. Det var en mycket speciell händelse att få gå på bio och uppleva en film vid storskärm.

Året var 1895 när den första biografen öppnade sina dörrar. Det var vid en gammal biljardhall i Paris som biografen byggdes upp och filmen som visades var en Lumiere-film. Innan biografen öppnades hade man redan kunnat visa film på duk, dock skedde det i vetenskapligt syfte och inte socialt. Man anser idag att filmen “Arbetarna lämnar Lumieres fabrik i Lyon” var den första filmen som visades upp på duk, vilket skedde under hösten 1894. Det finns dock de som anser att det finns andra individer som genomfört detta innan.

Ett exempel på delade meningar om den första filmen är bröderna Max och Emil Skladanowski som genomförde filmvisningar, vilka dock var mycket enkla. Deras projiceringshasighet var endast 8 bilder per sekund och filmerna var mycket korta, enkla och upprepades snabbt. Nazisterna hävdar ändå att detta var uppkomsten till film på duk och att fenomenet därför startades i Tyskland. Emil och Max uppfinning hade dock ingen större påverkan för filmens utveckling, medan Lumires utveckling ledde till att film på duk blev ett riktigt fenomen runt om i hela världen. I Sverige kom filmen först den 28 juni 1896 och då hade redan många andra länder fått ta del av film på duk.

När en biograf ville visGroup of people in the cinemaa en film så hyrde man inte filmen, utan man köpte den som en metervara, vilket kunde leda till att filmskaparna drygade ut filmen ordentligt. Många onödiga handlingar inkluderades för att göra filmen längre. Först så genomfördes film genom en enda tagning, utan att man klippte eller redigerade scenerna. Oftast så var scenerna mellan 30 sekunder och 5 minuter. Vill man veta mer om biografens uppkomst så kan man ta del av information här  för att födjupa sig inom ämnet.

Post Navigation